Korvaava tehtävä

Tein harjoituksen kotonani HP Pavilion 15-aw022no-tietokoneella, käyttöjärjestelmänä toimi 64-bittinen Ubuntu 16.04.3 livetikulta. Livetikku toteutettu Pendrivelinuxilla.

Korvaavaksi tehtäväksi piti testata 10 loppuprojektia, kommentoida niitä ja esittää parannusehdotuksia.

Ensimmäiseksi testattavaksi otin Roope Varttilan projektin. Se asentaa wordpressin ja Mysqllän. Luo myös Mysql käyttäjän. Ohjeet ovat loistavat. Kerrotaan selkeästi mitä tällä saltpress-tilalla tehdään ja miten se tehdään.

Ensiksi valmistelin oman koneeni komennoilla setxkbmap fi, sudo apt-get update && sudo apt-get install -y git.

Komennoilla git clone https://github.com/roopelinux/saltpress.git ja cd saltpress
tila kloonataan omalle koneelle ja siirrytään sinne kansioon. Tila ajetaan komennolla sudo ./saltpress.sh jonka jälkeen siirrytään selaimen localhost-sivulle. Siellä pyydetään valitsemaan kieli ja antamaan muita tietoja.

roopewelcome.png

Tein käyttäjän nimellä testi ja kokeilin kirjoitella.

roopetesti.png

Tämä on todella nopea tapa asentaa WordPress ja tätä moduulia pystyisi kuka tahansa käyttää. Roopen readme oli hyvin informatiivinen ja sieltä löytyi kaikki tarvittavata tiedot. En törmännyt yhteenkään ongelmaan. Tällä pääsee helposti alkuun blogien kirjottamisessa ja oman sivuston hostaamisessa. En osaa antaa parannus ehdotusta, mielestäni tämä tekee juuri mitä pitääkin. Käyttäjän tekoa ei pysty automatisoida ja blogit täytyy kirjoittaa itse…

Toiseksi otin testiin Kristian Syrjäsen projektin. Tämä asentaa Teamspeak 3 demonin. Kristian on kirjoittanut nähtävästi raporttinsa tämän moduulin tekemisestä readme-tiedostoon. Onhan se hyvä tietää miten tämä on rakennettu, mutta itse laittaisin ohjeet modulin ajamiseen ihan ylös vaikka ei sillä niinkään väliä. Ohjeissa kerrotaan miten tämän voi ajaa joko lokaalisti (salt-call –local) tai ns. normaalisti state.highstatella. Kloonasin, siirsin tiedostot /srv/ kansioon ja ajoin tilan komennoilla git clone https://github.com/kristiansyrjanen/teamspeak3-salted.git, sudo mv teamspeak3-salted/salt/ /srv ja sudo salt-call –local state.highstate –file-root ..

Neljä kolmestatoista epäonnistui. Ajoin saman komennon muutaman kerran mutta sama toistui. Siellä menee varmaan Roopen ja Kristianin tilat solmuun. Poistin kaiken /srv kansiosta ja annoin samat komennot kuin äsken. Sama homma kuin äsken.

kristianajo.png

Tein vielä master-minion arkkitehtuurin ja yritin ajaa state.highstatella, mutta tuloksetta.

salttoim.png

Mitään Teamspeakkia en löydä koneeltani. En tiedä missä on vika, mutta uskon, että tämä on toiminut aikaisemmin.

Kolmanneksi valitsin Ville Tourosen moduulin. Moduuli asentaa ja konfiguroi Apachen ja enabloi PHPn ja asentaa muutamia ohjelmia. Readme-tiedosto on suurinpiirtein tyhjä, siinä lukee vain, että mille kurssille tämä on tehty ja pari komentoa millä varmaankin tämä ajetaan. Tyhjennän taas /srv kansion tässä vaiheessa. Villellä on kuitenki hänen raporttinsa, josta löytää hyvät ohjeet. Komennoilla wget https://raw.githubusercontent.com/villetouronen/Module/master/moduletest.sh ja bash moduletest.sh päästään helposti ajamaan tilat. Tämän sain asennettua onnistuneesti. Localhostista löytyy “Hello World”

villehello.png

Kokeilin VLC media playeriä, mutta se ei halunnut toistaa elokuvaani. Shutter kuvankaappaus ohjelma toimii hyvin.

villetoimii.png

Eli voisi sanoa, että moduuli toimii niinkuin pitääkin. Minulle tästä moduulista ei ole hirveästi hyötyä, mutta niinkuin Villen raportissa lukeekin, tämä on hänelle itselleen omaan käyttöön. Miten kehittäisin tätä niin ehkä monipuolistaisin työkalujen määrää.

Neljäs lopputyö oli Jaakko Veijosen moduuli. Tämä asentaa pelaamiseen liittyviä ohjelmia kuten Steam ja Discord. Readme-tiedostosta löytyy paljon hyvää infoa, mutta ei eksakteja komentoja miten ajaa. Ne voisi lisätä. Komennoilla git clone https://github.com/Jaketin/windowsgames.git ja bash run.sh pääsin alkuun. Lopuksi sain ilmoituksen, että ei löydy Salt-avaimelle omistajaa. Poistin kokonaan Salt-minionin ja masterin komennolla sudo apt-get purge salt-master salt-minion salt-common -y ja yritin uudestaan ajaa tilat. Sama lopputulos.

jaakoerror.png

Tämä varmasti helpottaisi elämää jos usein tarvitsee tyhjälle koneelle asentaa näitä esim. laneilla tai vastaavilla. Tilat näytti hyviltä ja käteviltä jos tykkää pelata LOLia ja pitää yhteyksiä kavereiden kanssa!

Viides testattava projekti on Vili Viitan moduuli. Tämä mm. asentaa ja konfiguroi Apachea, SSHta, palomuuria ja tekee public_html kansion skelillä. Readme-tiedostosta löytyy kaksi komentoa millä tilat ajaa. Myös kaikki mitä koneellesi ajetaan lukee. Komennoilla wget https://raw.githubusercontent.com/Vipa94/Module/master/test.sh ja
bash test.sh alkuun. Nämä asentuivat moitteetta. Localhostista löytyi uusi sanoma.

vililocal.png

Palomuurissa on niinkuin tilan mukaan pitikin kaksi reikää porteille.

viliufw.png

Sysstat toimii hyvin.

vilisys.png

Multitail toimii myös.

vilitail.png

Voidaan todeta, että tämä on tarkoitukseensa onnistunut projekti. Tällä on helppo saada tietokone käyttöön ja aloittaa työskentely esimerkiksi omien verkkosivujen lomassa. Kehittäisin tätä ainakin lisäämällä reijän palomuuriin portille 443.

Kuudes projekti on Robert Ridalin moduuli. Sen tarkoitus on asentaa erillaisia ohjelmia kuten vim ja git. Tajusin, että Readme-tiedosto on vanhentunutta tietoa. Kun katsoo itse tiloja täällä on eri ohjelmat. Komennot projektin ajamiseen löytyy tiedoston pohljalta ja sen pitäisi käydä helposti kahdella komennolla wget https://raw.github.com/robado/live-usb-configuration/master/start.sh ja bash start.sh.

Antoi seuraavanlaisen vastauksen.

robertjotai.png

Piti hyväksyä jotain. Hyväksyin, että pääsen eteenpäin. Seuraavaksi antoi erroria.

roberterror.png

Poistin edelliset tiedostot /srv/ kansiosta ja kokeilin uudestaan. Sama herja. Nyt rupee mietityttää onko tämä omasta koneesta kiinni, koska näitä rupee olemaan jo muutama mitä ei toimi. Mutta ajan tilat miten ohjeistettu.

Kun katsoin tiloista mitä tämän pitäisi asentaa niin en näe tästä moduulista hyötyä. Parannukseksi Readme ajantasalle. Gtop ohjelma vaikutti hyvältä!

Seitsemänneksi Miikka Valtosen projekti. Tavoitteena on saada NextCloudin asennus automatisoitua. Readme-tiedostossa on hyvin kerrottu varoitukset ja mitä tämä tekee. Hyvin kerrottu, että kannattaa vaihtaa salasanat ennenkun ajaa tilat. Ohjeet ovat selkeästi ja pieni troubleshoottikin löytyy. Komennoilla sudo git clone https://github.com/Miikkb/nextcloudwithsalt /srv/salt/nextcloudwithsalt ja sudo sh /srv/salt/nextcloudwithsalt/nextcloudwithsalt.sh alkuun. Sieltä tuli muutama virheilmoitus Mysql asennuksesta.

miikkaajo.png

Tässä varmaan menee Mysql käyttäjiä päällekkäin. Yritän poistaa kaiken sieltä komennolla sudo apt-get purge -y mysql-*. Ajetaan Miikan tila uudestaan.

miikkanono.png

Eipä toimi vieläkään. Tämä varmaan johtuu omasta koneestani. Käynnistän koneen uudestaan.

Yritin ottaa komennolla lokeista tervapallon, mutta sekään ei onnistu!! Tätä komentoa en osaa korjata.

mikaaeitoim.png

Nyt on puhdas kone, yritetään uudestaan. Päivitin paketit, asensin Gitin ja pystytin herraorja-arkkitehtuurin. Samoilla komennoilla ajoin Miikan tilat.

Tällä kertaa kaikki asentui moitteetta. Siirryin selaimeen ja osoitteeksi laitoin localhost/nextcloud jolloin pääsin seuraavaan näkymään. Minulla ei ole tunnuksia palveluun, joten en voi testata sen enempää. Todella hieno projekti, jolla on oikeita käytännön hyötyjä. Parantamis ehdotukseksi vielä saltin asentaminen automaattiseksi.

miikkatesti.png

Kahdeksanneksi testiksi otetaan Alexandr Harjumäen projekti. Tällä projektilla ei ole minkäänlaista Readme-tiedostoa. Pelkästään Kaksi .sls tiedostoa. Ehdottomasti pitäisi olla kuvaus ja ohjeet tiloihen ajamiseen. Hänen raportistaan saa infot. Tämä automatisoi koneen konffaamisen ns. näyttelykoneeksi, mikä on hyvä idea. Niiden käsin konfiguroiminen ja ohjelmien asentaminen on varmasti turhauttavaa. Mutta raportistakaan ei löytynyt minkäänlaisia ohjeita tilan ajamiseen. Enpä oikeastaan edes uskalla ajaa tätä ,syystä että se ymmärtääkseni vaihtelee koneen IP-osoitteita. Mutta ideana varmasti hyvä. Kuvaus puuttuu moduulista kokonaan, olisi hyvä tietää mitä tämä tekee ennenkuin sen ajaa.

Yhdeksäs moduuli on Jussi Isosompin. Moduuli asentaa Samba-palvelimen, joka on sii siis tiedostopalvelin. Tähän projektiin on varmaankin uponnut muutama tunti ihan vain katsomalla tiedostojen määrää, mitä tiloja ajetaan. Readme-tiedostosta löytyy pitkä raportti tilan teosta. Hetken ohjeita tuijotettuani tajusin, että tämä jää tähän. En osaa näiden ohjeiden perusteella ajaa tätä. Uskon, että tällä voisi olla oikeanelämän hyötyjä, mutta ei nähtävästi ihan kaikille. Kunnon ohjeet niin ihmiset osaisi ajaa tällaisen.

Kymmenes ja viimeinen moduli testissä on Marcus Kiven projekti. Tällä halutaan automatisoida alusta androiddevaamiselle, eli asentaa ohjelmia mm. Curl, Tree, Geany ja Unzip. Tämä ei tosin tule ilmi Readme-tiedostosta, vaan pitää mennä itse tiloihin lueskelemaan mitä sieltä on tulossa. Kuvaus olisi mielestäni tärkeä olla. Ohjeet tilan ajamiseen on hyvät. Tila ajetaan fiksusti lokaalisti ilman herraorja-arkkitehtuuria, joka mielestäni on kätevämpää.

Tilan ajettuani se antoi yhden virheilmoituksen.

vika.png

Ajoin sen vielä kerran varmuudeksi. Nyt ei herjaa enää mitään.

Kokeilin Geany koodieditoria, jonka onkin tuttu minullekkin.

geany.png

Moduuli asentaa Gitin, joka on ehkä vähän turhaa enään tässä vaiheessa. Curl puolestaan toimii.

curl.png

Tree toimii.

tree.png

Eiköhän tässä ole nyt testattu koodaamista ja paria sovellusta. Moduuli on hyvä, siitä on varmasti koodaaville ihmisille hyötyä. Parannukseksi hyvä kuvaus. Muutenhan tämä on hienosti toteutettu.

 

Yhteenveto näistä kaikista. Mielestäni monet olivat todella hyvin tehtyjä, helppokäyttöisiä ja varmasti hyödyllisiä ainakin tekijälle itselleen ja saman henkisille ihmisille. Oli muutama vähän epämääräinen ja huonosti kuvattu tai ohjeistettu moduulikin. Myös yksi liian vaikea minulle. En ole varma miksi muutaman moduulin ajaminen epäonnistui. Voi olla, että liian monta moduulia päällekkäin koneellani tms. Parhaani yritin.

 

LINKKI VIDEOESITYKSEEN YOUTUBESSA: https://youtu.be/zHYjT0lO0W4

 

Lähteet:
https://github.com/roopelinux/saltpress
https://github.com/kristiansyrjanen/teamspeak3-salted
https://github.com/villetouronen/Module
https://github.com/Jaketin/windowsgames
https://github.com/Vipa94/Module
https://github.com/robado/live-usb-configuration
https://github.com/Miikkb/nextcloudwithsalt
https://github.com/AlexiH4r/koulujuttuja/tree/master/srv/salt/moduuli
https://github.com/jisosomppi/mgmt
https://github.com/make91/configuration

Leave a Reply

Your email address will not be published.